Welcome!


Üdvözöllek a trópusi esőerdők világában! Ezen a portálon mindent megtudhatsz az alföldi egyenlítői örökzöld esőerdők éghajlatáról, elhelyezkedéséről, állat- és növényvilágáról, és még sok más érdekességéről.

 
Trópusi esőerdők

Esőerdőknek az erősen csapadékos éghajlaton növő erdőtársulásokat nevezzük. A csapadékos, meleg és viszonylag állandó időjárás mellett, különösen az Egyenlítőhöz közel, az élőlények rendkívüli sokfélesége alakult ki. Ez a rovar-, madár-, és fafajok hatalmas számában is megmutatkozik. Területük zsugorodik túlzott fakitermelés, mezőgazdasági használat miatt, és nagyon nehezen állnak helyre. Az esőerdők egyik legfőbb típusa a szubtrópusi esőerdők és a mérsékelt övi esőerdők mellett a trópusi esőerdők. Róluk olvashatsz többet az alábbi menüpontokban.

 
Információk


Szerkesztő: teo
Oldal témája: a trópusi esőerdők
CSS alap: css-kodok.gportal.hu
Nyitás: 2012.11.17.
Az oldal a www.gportal.gportal.hu oldalon lévő portálépítő versenyre készült.
Bejelentkezés: [ x ]

 

 
Másik oldalam

 
A hét képe

tiger and white kép

 
Számláló
Indulás: 2015-11-17
 
Esőerdő hangja
 
Lián

Szűkebb értelemben fás, csavarodó szárú, idegen tárgyakra (pl. fák, sziklák, falak) felfutó növények. Tágabb értelemben nemcsak fásszárú, hanem lágyszárú - ilyen pl. a ragadós galaj, a borsó és a tök - liánokat is megkülönböztetünk, jelen fejezetben azonban csak a fásszárú liánokkal foglalkozunk.

Eukaliptuszfa (Eucalyptus sp.) liánnal (Turcsányi Gábor felvétele)A liánok a talajban gyökereznek és kapaszkodásukat különböző módon (csavarodó szárral, kacsokkal, lefelé meredő oldalágakkal, levélnyelekkel és tövisekkel vagy kapaszkodó léggyökerekkel) biztosítják . Leginkább a trópusi esőerdőkben (fényigényük miatt mindenekelőtt az ember tevékenysége következtében létrejött másodlagos erdőkben, és nem az ember által érintetlen őserdőkben) terjedtek el, de néhány fajuk - pl. borostyán, erdei iszalag, vadszőlő - előfordul nálunk is. Egyes trópusi fajaik 100 m-nél is hosszabbra növő szárában 5-10 m-es hosszúságú és feltűnően nagy átmérőjű vízszállító csövek (trachea) is megjelenhetnek. Ezekre a vékony szár csúcsán lévő növekvő részek megfelelő vízellátása miatt van szükség. A liánok gyakran egyszerre több fán is megkapaszkodnak, és az eredeti támasztékul szolgáló fa pusztulása után törzsük kötélként lóg a levegőben. Ha megcsúsznak, alsó részük hurkok egész kötegeit alkothatja a földön, míg a hajtás csúcsa tovább növekszik.

A borostyán hajtáseredetű léggyökerekkel kapaszkodik fel a fákra. A gyökerükkel kapaszkodó liánok a fa apró repedéseit is kihasználják a megkapaszkodásra és gyakran körül is tekerednek a törzsön. A rotangpálma (amelynek törzshossza a 240 m-t is elérheti) a támasztékul szolgáló növény ágrendszerét elérve tövisekkel akadályozza meg a visszacsúszást. Sok lián erősen megnyúlt és csak gyengén fejlett leveleket viselő hajtáscsúcsával, míg mások leveleikkel vagy oldalelágazásaikkal a támasztónövény érintésére különleges, kapaszkodást elősegítő mozgással reagálnak. A liánok fényigényesek, ezért mindenekelőtt az erdő kiritkult foltjaiban jelennek meg. Gyors növekedésükkel hamar elérik a lombkoronaszintet. Mivel támasztékuk mozgását követniük kell, másodlagos vastagodásra képes száruk hajlékonyságát úgy őrzik meg, hogy edénynyalábjaik nem hoznak létre összefüggő fatestet /farkasalma vagy lián típusú szárvastagodás/.

Forrás: tankonyvtar.hu

 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)