A kóladió az Afrikában őshonos kólafa termése. A kólafa (Cola) a mályvavirágúak (Malvales) rendjének kakaófélék (Sterculiaceae) családjába tartozó trópusi növénynemzetség.
A kólafák Afrikában őshonosak, világ legtöbb trópusi vidékén termesztik.
Nem csak CocaColában igazi!A kóladiónak viszonylag magas a koffein-, teobromin- és csersavtartalma.
A kóladió 5 cm hosszú, barna, napon szárított magjából készül a kedvelt üdítőital, a kóla.
Ez a kóladióból (és ritkán a kólafa leveleiből) kivont íz anyagokat, fűszerolajokat és más aromaanyagokat, karamellszínezéket, cukrot és/vagy szintetikus édesítőszereket, foszforsavat vagy citromsavat, szén-dioxidot, és 86-92 térfogatszázalék vizet tartalmaz.
A kávéhoz és a kakaóhoz hasonlóan a termésből nyert magot használják fel.
A szárított magvak szintén barna színűek. 0,5-2,5% koffeint, némi teobromint, 4-5% csersavat és 20% keményítőt tartalmaznak.
A diabetikus kólákban főként mesterséges aromák és édesítőszerek vannak, víztartalmuk pedig csaknem 100%.
Afrikában a kóladiót élénkítő szerként rágják.
Az étkezés előtt elrágott apró kóladió darabkák serkentik az emésztést.
Brazíliában és a Karib-tenger térségében a kóladiót természetes drogként fogyasztják mérgezések, másnaposság és hasmenés ellen.
Finomított hatóanyagait szívgyógyszerként és a központi idegrendszer működését serkentő szerként használják.
Nem csoda, hogy az afrikai bennszülöttek körében a kólamag rágás rendkívül elterjedt, hiszen a kóladió felfrissíti a vérkeringést, segíti az izommunkát, csökkenti az éhségérzetet.
Forrás: naturalpatika.hu
|